Strucc comb gombával, habart tojással rucolával

Strucc comb gombával, habart tojással rucolával

  • Származás: magyar
  • Recept Kód: recept 8560
  • Kategória: főétel

2 db tojás
2 ek. Mascarpone

zöldbors
5-6 vékony csík strucc comb
2db muffin forma
2 marék ruccola
narancsolaj (1dl oliva olaj és 1 db narancs)
1 kk. cukor

Készítsünk narancsolajat: nagyon vékonyan hámozzuk meg a narancsot, lehetőleg úgy, hogy a narancshéj alatti fehér részt ne érintsük. Dobjuk a héjjakat az oliva olajba, majd hevítsük fel az kb 70C-ra. Hagyjuk kihülni. Ezt érdemes egy napig állni hagyni, majd leszűrni és úgy felhasználni. Tegyünk az olajba 1 kávéskanál cukrot is és alaposan keverjük fel.

A muffinformákat vajazzuk ki, majd - helyet hagyva a habart tojásnak - béleljük ki őket a vékony szelet strucc hússal, melyet előtte fűszerezünk zöldborssal és sóval.

A tojásokat tegyük fémüstbe, majd a mascarpone, a só, a bors hozzáadásával verjük fel habosra. Ezt követően tegyük vízfürdő fölé. Ez a művelet nem más, mint amikor egy edényben forralunk vizet és erre tesszük rá a habüstöt. Ilyenkor az edény nem kap közvetlen lángot, hanem a víz ad annyi hőt, ami elegendő a habart tojás elkészítéséhez. Ha a víz nem éri a habüst alját, akkor a gőz fog annyi hőt adni, hogy a habarttojásunk elkészüljön. Így kényelmesebben is tudunk dolgozni, hiszen állandó és gyors keverésre van szükség a krémes állag eléréséhez.

Ha elértük a „sodó" sűrűséget, akkor tegyük a habart tojást a muffin formákba a húsra. Nem kell, hogy tele tegyük, hiszen a sütés közben emelkedni fog a tojás. Tegyük a muffin formákat tepsibe, amibe előtte kevés vizet is tettünk, hogy vízgőz is keletkezzen a sütőben. Tegyük sütőbe 170C-ra 12 percre.

Közben a ruccolát mossuk meg, majd szűrjük le, végül spricceljünk (vagy csúrgassunk) rá a narancsolajból, de ne sokat. Ezt tegyük a tányér közepébe és ha elkészül a habartojásos strucc comb, akkor a muffin formából kivéve, tegyük a saláta tetejére.
A narancsolaj kellemes ízt ad a kesernyés salátának.