Christmas Pudding

Christmas Pudding

  • Származás: angol
  • Recept Kód: recept 310
  • Kategória: desszert

115 g vaj (plusz a kivajazásokhoz szükséges mennyiség)
225 g finom sötétbarna cukor
50 g sütőporos liszt
5 ml kevert fűszer
1,5 ml őrölt szerecsendió
2,5 ml őrölt fahéj
2 tojás
115 g friss fehér prézli
175 g sultanas (nagy szemű mazsola)
175 g mazsola
115 g ribizli
25 g cukrozott gyümölcshéj, finomra reszelve
1 nagy alma, hámozva, kimagozva, lereszelve
1 narancs vagy citrom finomra reszelt héja
1 narancs vagy citrom leve
150 ml brandy, rum vagy sherry

A vajat a cukorral simára keverjük, majd beledolgozzuk a lisztet, a tojásokat, a fűszereket, s a többi hozzávalót. Választunk egy jó mély, hőálló tálat, s zsírpapírból vágunk egy akkora darabot, ami az alját pontosan lefedi és azt belehelyezzük.
A papírt és a tál belső oldalát vékonyan megkenjük vajjal, majd beleöntjük a pudingkeveréket. Elegyengetjük, s a tetejére egy illeszkedő, vajazott zsírpapírdarabot teszünk. Egy nagyobb darab zsírpapírral leborítjuk az egész tálat, s a pereme alatt szorosan körbekötjük, a lelógó fölösleges papírt pedig levágjuk.
Végül ugyanígy egy fóliával is lezárjuk az edényt, de ezúttal keresztben is átkötjük, hogy majd - legyen bármennyire is forró - felülről meg tudjuk fogni. Fogunk egy nagy fazekat, aminek van illeszkedő fedele, s abba egy kisebbet, amelybe belefér a pudingos edényünk.
A nagy lábasba annyi forró vizet öntünk, hogy az a belehelyezett közepes edény feléig érjen, a közepesbe pedig beletesszük (szárazon) a pudingos tálat, végül az egészre rátesszük a nagy lábas fedelét. A pudingot a mennyiségtől függően 2-6 óra hosszan gőzöljük (a víznek folyamatosan forrnia kell, s ha fogy, pótoljuk).

Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, s csak azután borítjuk ki az edényből.