Malacpecsenye

Malacpecsenye

  • Származás: szerb
  • Recept Kód: recept 15879
  • Kategória: főétel

1 (5-7 kg-os) malac

étolaj vagy zsír a kenegetéshez
1 üveg világos sör
100 g füstölt szalonna
1 nagy dió héjastul

A megtisztított malacot jól megmossuk, lecsurgatjuk és szalvétával megszárítjuk. Csak a belsejét dörzsöljük be jól sóval, és hátára fektetve legalább 1 óra hosszat állni hagyjuk.
Felfeszített szájába tegyünk egy nagy diót, mert a fej így szebben megsül. Ha a malac kicsi, dúcoljuk egy hasüregébe helyezett (előzőleg olajjal vagy zsírral megkent) sörösüveggel. Hogyha nagyobbacska, literes üveget teszünk a hasüregébe, mielőtt erős fehér cérnával bevarrnánk.
A tepsibe keresztben helyezzünk el 4 olajozott, kb. 5-5 cm széles, a tepsit átérő lécet: a malac így nem lapul a tepsi aljára, hanem a léceken "térdel". A megtörölgetett malacot megkenjük olajjal vagy zsírral, és 175 °C-ra melegített sütőben sütjük. Sütés alatt sörbe mártogatott szalonnadarabbal kenegessük. Hogy a füle meg ne pörkölődjön, alufóliával beborítjuk (a fóliát előzőleg kenjük meg olajjal). A malac súlyától függően 3-4 órai sütés szükséges mérsékelt hőfokon. Amikor megsült, feje tövénél (a nyakán) bemetsszük, és még 5-10 percre a sütőben hagyjuk.
A sült malacot a sütőből kivéve kissé elhűtjük. Először a fejét vágjuk le, kiszedjük a cérnát és kivesszük az üveget. Ezután éles késsel (vagy inkább húsvágó ollóval) felére bontjuk, majd szépen eldaraboljuk.
Melegen is, hidegen is salátával tálaljuk.