Félkészből vagy nulláról?

Félkészből vagy nulláról?
2020 július 01
Rohanó világban élünk. Olyanban, amelyben mindenkire egyre több feladat hárul.
A nők is dolgoznak akár napi 10-12 órát, mellette háztartást vezetnek, és gyereket nevelnek. Nem könnyű a feladatuk. Nem könnyű ennyi dolgot belesűríteni egy napba. Éppen ezért sokan igyekeznek időt spórolni. Nyilván ezt az időt nem a munka, és nem a család elől fogják elvenni.

Marad tehát a háztartás, azon belül leginkább a főzés. Manapság rengeteg félkész ételt lehet kapni, és sokan úgy gondolják, hogy azzal, hogy ilyen ételeket vásárolnak időt spórolnak. Pedig ez egyáltalán nem biztos, és ráadásul ezek az ételek általában nem is egészségesek.

Nézzünk egy egyszerű példát. Vehetsz a boltban üveges, vagy tasakos bolognai alapot, de a húst ugyanúgy meg kell pirítanod a hagymán, a mártás össze kell főznöd a mártással, és ezzel nem spóroltál időt. Ehelyett vehetnél friss vagy passzírozott paradicsomot, amely natúr, nem fűszerezett. Ugyanúgy megpiríthatod a hagymát, majd a húst, és a mártást ebben az esetben te fűszerezed, és ilyenkor pontosan tudod, hogy mi van benne. Használhatsz friss fűszereket, friss fokhagymát.

Én nagyon ódzkodom a porlevesektől, mártásoktól, íz fokozós fűszerkeverékektől. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy soha nem ettem, vagy készítettem porból ételt, de az vagy nyaraláskor, vagy síeléskor volt. Itthon sosem tartok ilyesmit. Inkább sokszor készítek nagy adag ételeket, amelyekből fagyasztok is le rendszeresen. Ha van időd te is főzz egy jó nagy adag húslevest, igazi húsból, zöldségekkel. Az elkészült levest szűrd le, és több adagban fagyaszd le. Így bármikor amikor levest ennél csak ki kell venned a fagyasztóból. Főzhetsz bele friss zöldséget, de akár jó alap lehet egy zöldség krémleveshez is.

Nyáron készíthetsz jó nagy adag paradicsompürét. Tárolhatod a spájzban vagy fagyasztóban. Télen kiváló bolognai alap lehet belőle. Ugyanígy tehetsz el lecsót is.