Mitől jó egy étterem?

Mitől jó egy étterem?
2020 június 29
Nálam a jó étteremnek elég sok ismérve van.
Az évek során kialakult bennem az eszményi étterem képe. Ehhez azonban tisztában kell lenni néhány dologgal.

Vannak alap dolgok és vannak számomra fontos dolgok, amelyeket megfigyelek, de ne szaladjunk ennyire előre. Az első az étterem választás. Ha csak nem ad hoc módon döntesz éppen az éttermezés mellett, biztosan vannak szempontok, amelyek miatt döntesz egy étterem mellett.

Hogyan válassz éttermet

Ha ínyenc vagy, és szereted kipróbálni más nemzetek ételeit, akkor is érdemes meghatároznod mi az az ízvilág ami szóba jöhet. Olvass utána, hogy az adott országnak, mik a jellemző fűszerei, milyen húsokat és zöldségeket fogyasztanak. Ha tőled nagyon távol álló alapanyagokkal találkozol, akkor nem biztos, hogy érdemes bevállalnod, a csalódás nem jó.

Vannak olyan éttermek, amelyek a bécsi szelettől, a pizzán át a susiig mindent készítenek. Na ezek az éttermek általában nem szoktak túl jók lenni. Az elvárt szintnek megfelelnek, még az is lehet, hogy megfelelő méretű adagokat kapsz, de ennyi. Olyan nincs, hogy egy szakács minden ország konyhaművészetét tökéletesen elsajátítja.

Ha a hagyományosan magyar ízeket kedveled, azzal sincsen semmi baj, de akkor javaslom, hogy olyan éttermet válassz, ahol csak ilyen jellegű ételeket készítenek.

És egy nagyon fontos dolog. Amit még mindig tapasztalok a tágabb értelemben vett környezetemben, hogy a magyarok, és tisztelet a kivételnek, akkor érzik jól magukat egy étteremben, ha nem tudják megenni az eléjük tett ételt, mert annyit kaptak. Minél rosszabbul vannak az elfogyasztott étel mennyiségétől, annál elégedettebbek. Jó volna már ezt a szemléletet levetkőzni, és az ízekre koncentrálni. Az étterembe járás ne csak az ájulásig tartó evésről szóljon, hanem az ízlelésről is.

Én általában interneten találok rá azokra az éttermekre, ahova ellátogatok, kivéve, ha számomra idegen helyen járok, és mindenféle felkészülés nélkül kell döntenem.

Szóval, ha interneten keresek éttermet, megnézem az étterem honlapját. Megnézem az étlapot, ha nincsenek feltüntetve az árak, biztosan szóba sem jöhet. Megnézem a képeket az étteremről, utánanézek, hogy elfogadnak e étkezési jegyet. Mert ha már kitalálták az étkezési jegyet, igenis lehessen felhasználni, és ne szégyellj azzal fizetni, azért van.

Ha már megvan a hely, és ott vagyok

Az első benyomás, hogy belépéskor, hogy fogadnak. Oda jön e a pincér az érkezéskor, lesegíti e a kabátot, odavezet e az asztalhoz, kihúzza e a széket.

A következő momentum, hogy az étlap átnyújtása után önként ajánl e valamit a felszolgáló, vagy megkérdezi e, hogy ismerjük e a konyhájukat. Ne fejtsd el a felszolgáló az étterem arca, és egyben az értékesítője is, sok múlik rajta is.

Most már egyre több helyen alkalmazzák, azt a kis figyelmességet, gesztust, hogy míg várakozol a kiválasztott ételre, grátiszként kis falatkákat hoznak ki, amiket eszegethetsz várakozás közben. Ez nem egy nagy beruházás az étterem részéről, de a vendég számára szimpatikus ez a figyelmesség.

Jó hangulatot teremt, ha az étterem stílusára, nemzetiségére jellemző zene szól, esetleg képeket vetítenek akár az ételekről, akár a helyre jellemző dolgokról…

Az étlap
Nagyon fontos szerepet tölt be a döntésben. Ha vannak képek, szép képek az ételekről, nagyon sokat segít a választásban. Ha vannak jelölések arra vonatkozóan, hogy egy étel mennyire fűszeres vagy csípős, nagyon hasznos tud lenni. Illetve a lényegesebb hozzávalók felsorolása, és az elkészítési mód megfogalmazása is a jó választás irányába tereli a vendéget.

Az asztalterítő
Ez igazán lényeges, ha ételfoltos, ha morzsás, az nagyon igénytelen. Ennél még az is jobb, ha az újabban oly divatossá vált papír tányéralátétet alkalmazzák. Ezt még fel is lehet dobni. Például van olyan étterem, akik kérdőívként használják, email címeket gyűjtetnek, esetleg megteheted rajta az észrevételeidet. Vagy van, ahol az étterem logója szerepel rajta, ez is jó gondolat.

A következő a tányér
Az igazán igényes helyeken, amikor új tányért tesznek eléd, meleg tányért kapsz. Ez nem alap elvárás, de tükröz egyfajta színvonalat. A desszertnél, ha hideg desszertet választasz alapdolog, hogy nem meleg tányéron tálalják. Mi kaptunk már parfét meleg tányéron. Érdekes volt látni, ahogy a desszert percek alatt szétfolyik.

Az étel mennyisége
Ahogy a bejegyzésem elején is említettem, nem az a lényeg, hogy hatalmas legyen, de azért ne 3 falatból álljon. Ez leginkább az étterem stílusától függ, az határozza meg.

Az étterem mosdója

Alapvető dolog, és következtethetsz belőle az étterem teljes higiéniájára. Én igyekszem minden általam górcső alá vett étteremben ellátogatni a mellékhelyiségbe. Volt, hogy ez ábrándított ki.

A fizetés
Jó ha ennek az oly lényeges műveletnek is van egy koreográfiája, és nem áll melletted végig a pincér. Szeretem, ha a számla mellé kapok egy kis kártyát az étteremről.

Ja igen és még valami. Nagyon szeretem, hogy az egyik kedvenc indiai éttermünkben kikísérnek az ajtóig. Kedves gesztus.