A Michelin–csillag története

A Michelin–csillag története
2020 június 25
Gondoltad volna, hogy a Michelin – csillag egy térképhez kapcsolódik? Egy térképhez, mely az 1800-as évek végén, egy marketing fogás volt a Michelin testvérek részéről. Ugyanis ezzel, a kezdetekkor ingyenes térképpel az volt a céljuk, hogy olyan kiránduló utakat tüntettek fel rajta, amelyek mentén volt Michelin gumiszerviz, ahova az út során előbb – utóbb betértek az autósok. Kezdetekben a térképen Párizs és a környező települések utjai voltak feltüntetve.

A cég kérte az utazókat, hogy gyűjtsék össze az útjaik során milyen éttermekben és hotelekben jártak, amikkel aztán kibővítették a kiadványt. Ekkor már értékelték is a helyeket és 1904-től nemzetközivé vált a kalauz. 1919-ben megjelent az első „Vörös Könyv”, mely az éttermeket és a hoteleket értékeli egy szimbólumrendszerrel árkategóriájuk, és komfortosságuk alapján.

Öt szempont szerint vizsgálódnak:

ételek minőségének vizsgálata
sütés, főzés, ízesítés tökéletessége
konyha eredetisége, stílusa
ár-érték arány
látogatás gyakorisága

A vizsgálat során az inspectorok (névtelen kritikusok), csak az ételeket minősítik, az étterem berendezését, a terítéket és a felszolgálást nem. Három csillag a maximum. Egy csillag jelöli a „kellemes úti kitérőt jelentő, kiváló fogásokkal büszkélkedő éttermet”. Két csillaggal illetik azokat az éttermeket, melyekért megéri hosszabb kitérőt is tenni. A három csillagos éttermek pedig önmagukban is megérnek egy utazást.

És milyen szempont szerint döntenek? Nehéz megmondani, de az biztos, hogy nem elég a hagyományos ételeket kiválóan elkészíteni. Kell valami újítás, izgalmas új íz világ kialakítása. A tesztelés mindig inkognitóban zajlik.