Belga "dolgok"

Belga
2020 június 24
A minap nagyon kedves ismerősünk belgiumi kiruccanásából hazatérve meglepett bennünket válogatott finomságokkal. Aki ismeri kicsit Belgiumot tudja, hogy csoki és sör kóstolás nélkül és főleg vásárfia nélkül nem jöhet haza. Nekünk volt szerencsénk kapni ezekből a finomságokból. Íme egy kis ízelítő a teljeség igénye nélkül.

Először is a hot masalas csokival kezdeném a bemutatót. Aki ismeri az indiai ízeket, tudja, hogy a masala vagy garam masala az egy fűszerkeverék, ami az indiai konyha egyik alappillére. A garam a hindi nyelvben forrót jelent, a masala a felhasznált fűszerekre utal. Ezek a fűszerek: a fahéj, a szegfűszeg, a feketebors és a fekete kardamom, de van ahol zöld kardamomot használnak, illetve néhol tesznek bele édesköménymagot is. A garam masalához a fűszereket serpenyőben megpirítják és mozsárban porrá őrlik. Az őrlést az étel elkészítésekor végzik, így sokkal intenzívebb lesz a fűszerek aromája. Szóval a csoki ezt a fűszerkeveréket tartalmazza. Kellemes fűszeres az illata, de az ízén nem annyira lehet érezni a masalaport, ami szerintem azért lehet, mert a tejcsoki édessége kicsit elnyomja a fűszereket. Azt azonban elismerem, hogy a csoki különlegesen bársonyos és lágy, érezhető a minőség.

Én étcsoki párti vagyok, úgyhogy most jöjjön a befutó. A másodikként bemutatásra kerülő csokink egy 73%-os étcsoki. A különlegessége, hogy gyömbérdarabkákat tartalmaz. A csoki állaga lágy, mégsem édes, hiszen igen magas a kakaótartalma, a gyömbér íz világa és csípőssége tökéletesen passzol egymáshoz. Külön tetszik, hogy nem porított gyömbért tartalmaz. Mennyei íz kompozíció.

Ennyit az édességekről jöjjenek a sörök.

Én a söröző emberek azon táborához tartozom, akik csak a gyümölcsös söröket és a búzasört szeretik. Tudom gyalázatos, de ez van. Viszont a gyümölcsös sörökből, csak a minőségi érdekel, aminek az íze már inkább egy szénsavas üdítőhöz hasonlít, az nálam nem játszik.

Először a meggyeset kóstoltuk meg. Hát elképesztően finom, a savanykás meggy és a sör nagyon jó együtt. Az illata nagyon kellemes, olyan mintha a frissen préselt meggy lét szaglásznál. A sör nincs elnyomva, mindkét íz pont ugyanannyira dominál.

A barackos sör első hallásra bizarrnak tűnhet, őszintén szólva nekem is furcsa volt. Nehezen tudtam azonosulni a párosítással mindaddig, amíg meg nem kóstoltam. Már az illata is nagyon kellemes volt, az íze pedig megkockáztatom, hogy még a meggyesnél is finomabb. Nem édes, de zamatos, inkább sárgabarack jut róla eszembe, mint őszibarack és a sör itt is érezhető maradt.

Ja és a sörök trükkösen vannak lezárva, ugyanis a normál sörös kupak alatt parafa dugó rejtőzik. Ki gondolta volna? Nagyon elegáns megoldás, de ha nincs kéznél dugóhúzó akkor csak a szépen dekorált matricában gyönyörködhetsz és csak fantáziálhatsz a sör ízéről. Szóval, ha a Balaton parti naplementénél akarsz belga sört inni, ha dugóhúzó nem is, legalább svájci bicska legyen a zsebedben.

Nincs más hátra, mint a sajt. Bár Belgiumból kaptuk, eredetileg francia gyártmány. Csak igazi ínyenceknek ajánlom, ezt a lágysajtot mivel az illata kényes orrúaknak riasztó lehet. Az íze azonban fantasztikus. Érdemes kipróbálni. A kéreg alatt lágy, selymes sajt rejtőzik. Dióval és félédes fehérborral csodálatos íz harmóniát alkot.