Toscana ízei

Toscana ízei
2020 június 21
Méltán tartják a föld egyik legszebb részének ezt a vidéket.
Mindene megvan, hatalmas hegyei, lankás völgyei, gyönyörű homokos tengerpartja. A tenger kristálytiszta és rengeteg kincset rejt. És itt most nem az igazgyöngyöt rejtő kagylókra vagy a zsákmányolt aranyakkal elsüllyedt kalózhajókra gondolok.

Számomra a nyaralás leginkább várt eseménye, a halpiacozás volt. Már indulás előtt megbeszéltük, hogy jól bevásárolunk a különféle csudaságokból és elkészítjük őket. Itt aztán van minden, amit csak ember kívánhat. Lazac, tőkehal, makréla, kardhal, homár, garnélarák, király rák, polip, tintahal és még sokáig sorolhatnám a kínálatot. A választásnak csak a fantázia és a pénztárca mérte szabhat határt.

Hogy színes legyen a paletta vettünk makrélát, garnélarákot, polipot és kagylót. Ja és nagyon rendesek a kereskedők ugyanis, ha kéred konyhakészre tisztítják a választottjaidat és fel is darabolják igény szerint. Köretnek vargánya gombát, burgonyát, cukkinit és padlizsánt fogunk készíteni. Na ebből jó kis vacsi lesz!

Ezeknek a herkentyűknek az elkészítése bármennyire is meglep, nem igényel különösebb szaktudást. A kagylót, a rákot és a polipot, hogy elvegyük az esetlegesen kellemetlen iszap szagot, enyhén citromos vízben főzzük meg. A kagyló mikor elkészül, kinyílik, a rák pedig rózsaszín lesz. A polipot, hogy ne legyen rágós legalább egy órát célszerű főzni. Miután minden herkentyű megfőtt, kevés olivaolajon megpirítjuk őket.

Olaszországban nagy hagyománya van a vargányagombának, nincs olyan étterem melynek az étlapján ne szerepelne a „funghi porcini”. Így hát mi is vásároltunk párat. Hogy kész állapotban is megtartsa a zamatát, felszeleteltem, lisztbe forgattam és ezt is kevés olivaolajon megsütöttem.
A cukkinit és a padlizsánt cikkekre vágtam, és friss zöldfűszerekkel megpirítottam.

Már csak a burgonya elkészítése volt határa, de erre is könnyen találtunk megoldást, ugyanis a szálloda udvarán rengeteg rozmaringbokor volt. Kicsit csíptünk belőle és a hagyományos petrezselymes krumplit feltuningoltuk a friss rozmaringgal. Mennyei íze lett.

Itt Toscanaban pedig mi is egészíthetné ki a vacsorát jobban mint egy üveg Chianti.