Rétegelt foie gras terrine füstölt datolyával

Rétegelt foie gras terrine füstölt datolyával

  • Származás: amerikai (USA)
  • Recept Kód: recept 191
  • Kategória: hideg előétel

Terrine:
1,5 kg foie gras
120 ml Calvados
57 g felszeletelt fokhagyma
57 g felszeletelt mogyoróhagyma
6 szár kakukkfű
3 ek. só
2 g rózsaszín só
230 g Plugra vaj (82%-os zsírtartalmú), szobahőmérsékleten
fehér bors


Füstölt datolya:
290 g datolya

Pálmaszív:
500 g pálmaszív
húsleves (kacsából)

Kókusz zselé:
100 ml kókuszkrém
3 g agar-agar

Összeállítás és szervírozás:
57 g zellerlevél
57 g pirított kókusz
57 g petrezselyem zöld
sherry ecet
olívaolaj
kisütött foie gras zsiradék
tengeri só
borsszemek

Terrine:
Tisztítsuk meg a foie grast, vágjuk le róla a vénákat és szennyeződéseket. A felét tegyük el másnapra, a másik felét pedig borítsuk be fokhagymával, mogyoróhagymával, kakukkfűvel és Calvados-szal. Fűszerezzük sóval és rózsaszín sóval, fedjük le és 24 órán keresztül pácoljuk. Másnap tegyük át egy (légmentesen záródó) Cryovac zacskóba, majd 58 fokon 9 percig főzzük, ezután hagyjuk kihűlni. A zacskóból vegyük ki a hagymát, a kakukkfüvet és a mogyoróhagymát, ám tartsuk meg a foie zsiradékát. A pácolt foiet nyomjuk át egy szitán, keverjük hozzá a szobahőmérsékletű vajat, a félre tett zsiradékot, majd keverjük össze alaposan. Fűszerezzük őrölt fehér borssal, sóval, ízlés szerint. A foie másik felét szeleteljük fel, majd forró serpenyőben hirtelen süssük át mindkét oldalát. Hagyjuk kihűlni.
A terrine összeállításához váltakozva rétegezzük a sült és a hab állagú foiet egy műanyag fóliával kibélelt terrinébe. Fedjük le műanyag fóliával, majd kissé nyomkodjuk meg, megbizonyosodva róla, hogy nem maradt benne levegő. Pihentessük egy estén keresztül.

Füstölt datolya:
Helyezzük a datolyákat egy tálba, majd öntsünk rá forrásban lévő vizet, hogy a héja leváljon. Kb. 30 másodperc elteltével, vegyük ki a vízből a datolyákat és távolítsuk el héjukat. Magvazzuk ki őket. Egy füstölőbe téve őket 20 percig füstöljük. Rendezzük őket egy halomba, majd műanyag fólia segítségével formáljuk henger alakúvá. Hűtsük le, majd szeleteljük fel őket (kb. érme nagyságúak legyenek).

Pálmaszív:
Hántsuk le a külső, szálas részt a pálmaszívről, majd vágjuk őket kb. 15 cm hosszúságú, és 4 cm átmérőjű hengerekre. Tegyük őket Cryovac tasakba a kacsa húslevessel, majd 84 fokon, 20 percig főzzük. Ez idő alatt az ízek összeérnek, a pálmaszív pedig megpuhul. Hagyjuk kihűlni.

Kókusz zselé:
Helyezzük a kókuszkrémet egy edénybe és forraljuk fel. Adjuk hozzá az agar agart és újra forraljuk fel. Hagyjuk a keveréket kihűlni, majd turmixoljuk pépessé.

Összeállítás és tálalás:
Szeleteljük fel a pálmaszíveket, majd keverjük össze a zeller levelekkel, a pirított kókusszal és a petrezselyem zölddel. Locsoljuk meg Sherry ecettel és olívaolajjal. Szeleteljük fel a foie gras terrinét és helyezzük a tányérokra. Tegyünk mellé datolya-érméket és kókusz zselét. Szórjuk meg tengeri sóval és frissen őrölt borssal.